Αυτοί είναι οι ιδιωτικοί διαστημικοί σταθμοί που θα υποδεχτούν αστροναύτες και τουρίστες


Την αρχή έκανε η Σοβιετική Ένωση όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 εγκατέστησε σε τροχιά γύρω από τη Γη τον πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό. Αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) που με τις επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του έγινε ένα διαστημικό κέντρο έρευνας που κάποια στιγμή μετατράπηκε και σε τουριστικό θέρετρο για όσους ήθελαν να ζήσουν για λίγες μέρες μακριά από τη Γη και είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν μερικά εκατ. δολάρια για να ταξιδέψουν στον ISS που πρόσφατα έγινε και τόπος γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών.
Ο γηρασμένος πλέον ISS θα τερματίσει τη λειτουργία του στο τέλος της δεκαετίας. Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν ένα διαστημικό σταθμό που να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ώστε να αποτελεί ένα κόμβο υποστήριξης των επανδρωμένων αποστολών και αργότερα βάσεων που σχεδιάζονται να γίνουν τα προσεχή χρόνια στο φυσικό μας δορυφόρο αλλά και τον Άρη.

Η Κίνα δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ ένα διαστημικό σταθμό και λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο ενώ η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα φτιάξει τον δικό της διαστημικό σταθμό εντός της δεκαετίας. Όμως σχέδια για δημιουργία διαστημικών σταθμών κάνει και ο ιδιωτικός τομέας και έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ιδέες και προτάσεις από εταιρείες που θέλουν να φτιάξουν διαστημικούς σταθμούς που θα λειτουργούν και για επιστημονικούς αλλά και για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

«Θα υπάρχουν τουλάχιστον ένας, ίσως δύο, ιδιωτικοί διαστημικοί σταθμοί τα επόμενα 5 με 10 χρόνια χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος και τις χρήσεις τους» λέει ο Τομ Σέλει, πρόεδρος της εταιρείας Space Adventures η οποία στέλνει ιδιώτες στον ISS εδώ και πολλά χρόνια.

O στόλος των ιδιωτικών διαστημικών σταθμών

Ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Τζεντ Μακ Κάλεμπ ίδρυσε τη Vast Space, μια νεοφυή εταιρεία από την Καλιφόρνια που στοχεύει να είναι πρώτη που θα δημιουργήσει ένα ιδιωτικό διαστημικό σταθμό. Το 2025, η ομάδα σχεδιάζει να εκτοξεύσει μια μονάδα που ονομάζεται Haven-1 ως το εναρκτήριο τμήμα ενός νέου σταθμού. Στόχος είναι μετά την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας και αφού διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν σωστά σε αυτή να σταλούν τέσσερις ιδιώτες-διαστημικοί τουρίστες που θα μείνουν εκεί για λίγες μέρες.

Η Vast σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν μεγάλο περιστρεφόμενο διαστημικό σταθμό τεχνητής βαρύτητας «Στόχος μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα της τεχνητής βαρύτητας και να κάνουμε την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα» λέει ο Μάξ Χάοτ διευθύνων σύμβουλος της Vast.

 
O βιομηχανικός γίγαντας Northrop Grumman που αναπτύσσει ανάμεσα στα άλλα αεροδιαστημικές τεχνολογίες και συστήματα έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της να δημιουργήσει ένα διαστημικό σταθμό μέχρι το 2027 ο οποίος στην αρχική του φάση θα μπορεί να υποδεχθεί τέσσερις αστροναύτες ή συνδυασμό αστροναυτών και ιδιωτών.

Η Voyager Space με έδρα το Κολοράντο ενώνει τις δυνάμεις της με την Airbus Defense για να αναπτύξει, να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το Starlab, ένα σταθμό που φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του ISS.

Η Hilton Hotels θέλει να δημιουργήσει διαστημικές σουίτες για αστροβιταλναύτες και ιδιώτες. Η Sierra Space, που εδρεύει επίσης στο Κολοράντο, συνεργάζεται με την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, την Boeing και τους ειδικούς υποδομής της Redwire για την έναρξη ενός «επιχειρηματικού πάρκου μικτής χρήσης» που ονομάζεται Orbital Reef το οποίο οι εμπνευστές του θέλουν να είναι έτοιμο το 2027. Το σχέδιο είναι αυτός ο τροχιακός… ύφαλος να στεγάζει ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο και εργαστήρια για τη δοκιμή προϊόντων στις συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η Axiom Space συνεργάζεται με τη SpaceX του Ελον Μασκ στοχεύοντας το 2026 να εκτοξεύσει τα πρώτα τμήματα ενός διαστημικού σταθμού που θα περιλαμβάνει καταλύματα πληρώματος σχεδιασμένα από τον Philippe Starck και θα είναι διαθέσιμα σε όλους, από κυβερνήσεις έως επιχειρηματίες.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχόλια