Η μόλυνση του Σαρωνικού



Από τη Συντακτική Ομάδα  με την επιμέλεια της Ιωάννας Φυτράκη


Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017,ένα μικρό δεξαμενόπλοιο, το Αγία Ζώνη // όπου βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, βυθίστηκε με αποτέλεσμα την δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό κόλπο.  Όπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι την ίδια ημέρα  το δεξαμενόπλοιο μετέφερε από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου 2.200 τόνους καυσίμου και 370 τόνους καυσίμου για ναυτιλιακές χρήσεις. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ήταν ευνοϊκές, ωστόσο η προχειρότητα των μεγάλων οπών που επισκευάστηκαν, οδήγησαν στην εισροή υδάτων εντός του πλοίου και την πλήρη βύθιση του.



Οι περιοχές που επηρεάστηκαν (εξαπλώθηκε η πετρελαιοκηλίδα)  λόγω των ανέμων που επικρατούσαν, εκείνη την ημέρα ήταν η Σαλαμίνα, η Γλυφάδα και ένα μέρος του Πειραιά. Το πετρέλαιο του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ μόλυνε τις ακτές της Σαλαμίνας. Μόλυνε όμως και την «Αθηναική Ριβιέρα», οι εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου και καθαρίζουν τις ακτές, οι οποίες ασχολούνται επί δεκαετίες με τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και είναι οι μόνες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνογνωσία, επισήμαναν ότι η πετρελαιοκηλίδα δεν μπορούσε να ταξιδέψει υπογείως και να εμφανιστεί μετά από μίλια ξαφνικά πάνω στις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα δεν εντοπίστηκε από  κανένα αεροπλάνο/ελικόπτερο από όσα πετούσανε σε όλο τον Σαρωνικό και σαρώνανε την περιοχή για την εύρεση πετρελαιοκηλίδων. Η κατεύθυνση των ανέμων στην περιοχή του ναυαγίου ήταν προς την Σαλαμίνα. Το πλοίο στεγανοποιήθηκε πλήρως την Τρίτη 12/9. Απορίας άξιο είναι πώς η πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε ξαφνικά στην συνέχεια στο Π. Φάληρο και στις υπόλοιπες περιοχές.
Χρειάζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια, ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν η πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί στις ακτές.

Σχόλια