Ένα νέο νησί γεννιέται από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στον Ειρηνικό Ωκεανό


Μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στις 30 Οκτωβρίου γέννησε ένα νέο νησί στον Ειρηνικό. Η έκρηξη εκτόξευση μάλιστα και τεράστια κομμάτια βράχου στις ακτές του νησιού Ιβο Τζίμα της Ιαπωνίας που έγινε γνωστό από τις μάχες που διεξήχθησαν εκεί στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα αεροσκάφος που ανήκει στην ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shimbun εντόπισε τα πρώτα σημάδια έκρηξης στο νότιο τμήμα του τόξου Izu-Ogasawara, περίπου 1,200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

Οι εκρήξεις γίνονταν κάθε λίγα λεπτά καθώς το κόκκινο καυτό μάγμα χτυπούσε το νερό κάτω από την επιφάνεια, εκτοξεύοντας μεγάλα κομμάτια βράχου πάνω από 50 μέτρα στον αέρα. Η έκρηξη έσπασε την επιφάνεια του ωκεανού σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες αναφέρουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Οι βράχοι που συσσωρεύτηκαν σε ένα σημείο της θάλασσας βόρεια του σημείου της έκρηξης κοντά στην Ιβο Τζίμα σχηματίζουν ένα στρογγυλό και τραχύ νησί πλάτους μέχρι στιγμής 100 μέτρων. Τα νερά που περιβάλλουν αυτό το νέο νησί αποχρωματίστηκαν και έχουν γεμίσει από ελαφρόπετρα, ένα είδος εξαιρετικά πορώδους βράχου που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων.

Το υποβρύχιο, ηφαιστειακό υλικό που αναβλύζει από τον βυθό στερεοποιείται αμέσως. Οι τακτικές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην περιοχή της Ιβο Τζίμα ανυψώνουν το νησί κατά περίπου ένα μέτρο ετησίως.

Της πρόσφατης έκρηξης προηγήθηκαν ηφαιστειακές δονήσεις που ξεκίνησαν στις 21 Οκτωβρίου και σημειώνονταν κάθε δύο λεπτά μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Μια έκχυση μάγματος υποβρύχια πιθανότατα προκάλεσε έναν υπάρχοντα λόφο στερεοποιημένου μάγματος να διαρρήξει την επιφάνεια του νερού δημιουργώντας το νέο νησί αναφέρουν οι ειδικοί. Η έκρηξη είναι σε εξέλιξη και η συνεχής προσθήκη ηφαιστειακών πετρωμάτων στο νεοσύστατο νησί θα μπορούσε να το προστατεύσει από τη γρήγορη διάβρωση. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η τελευταία έκρηξη, αλλά το νέο νησί θα μπορούσε να συγχωνευθεί με την Ίβο Τζίμα εκτιμούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχόλια