Η σύγχρονη κλιματική αλλαγή οφείλεται στα ηφαίστεια

 Σύμφωνα με ανάρτηση που κυκλοφόρησε ευρέως στο Facebook, η έκρηξη ενός και μόνο ηφαιστείου μπορεί να αντισταθμίσει την ανθρωπογενή επίδραση αιώνων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Έλεγχος Είδησης

Τι ισχύει

Όπως εξηγεί η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS), μια ηφαιστειογενής έκρηξη μπορεί να εκτινάξει διοξείδιο του θείου πολλά χιλιόμετρα ψηλά, στην στρατόσφαιρα, το οποίο μετατρέπεται σε θειικό οξύ και συμπυκνώνεται στην στρατόσφαιρα σχηματίζοντας θειικά αερολύματα. Σε αντίθεση όμως με τη πλαισίωση της υπό εξέταση ανάρτησης, το φαινόμενο αυτό προκαλεί μείωση και όχι αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς τα εν λόγω αερολύματα αντανακλούν την ακτινοβολία του ήλιου πίσω στο διάστημα.

Αυτή η ψύξη μπορεί να κρατήσει λίγα χρόνια, και αναγνωρίζεται ως η πιο ουσιαστική επίδραση των ηφαιστείων στο κλίμα. Το φαινόμενο έχει καταγραφεί πολλάκις και έχει ονομαστεί ηφαιστειακός χειμώνας. Πιο ενδεικτική είναι η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο το 1991, μία από τις ισχυρότερες του 20ου αιώνα. Στην αποκορύφωση του, το εν λόγω φαινόμενο, οδήγησε στη ψύξη του πλανήτη κατά μισό βαθμό κελσίου.

Ενώ σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις η ανθρώπινη δραστηριότητα εκλύει πολλαπλάσιο διοξείδιο του θείου κάθε έτος σε σχέση με τα ηφαίστεια, η έκλυση της ουσίας που προκύπτει από ανθρωπογενή δραστηριότητα ψύχει το περιβάλλον πολύ λιγότερο, καθώς η διοχέτευση γίνεται κοντά στο έδαφος και όχι στην στρατόσφαιρα.

Οι ηφαιστειογενείς εκρήξεις εκλύουν και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ένα εκ των βασικών αέριων που επηρεάζουν τη κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, όπως τονίζει η USGS και επιβεβαιώνει η NASA, το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από ηφαιστειογενή δραστηριότητα αντιστοιχεί περίπου στο 1% της ποσότητας που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Η USGS αναφέρει ακόμη ότι ενώ έχει προταθεί πως στο μακρινό γεωλογικό παρελθόν τα ηφαίστεια μπορεί να συνεισέφεραν σημαντικά στην τότε υπερθέρμανση του πλανήτη, πρόκειται για υπόθεση που ακόμα βρίσκεται υπό επιστημονικό διάλογο. Συνολικά, ενώ ποτέ δεν έχει καταγραφεί θέρμανση σε σύνδεση με ηφαιστειακές εκρήξεις, έχει καταγραφεί με σαφήνεια ψύξη.

Ο πλέον αναγνωρισμένος επιστημονικός θεσμός για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, ονομάζεται Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην έκτη και πιο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, αναφέρεται ότι η συνδυαστική επιρροή φυσικών παραγόντων όπως η ηλικιακή ακτινοβολία και ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ασήμαντη επίπτωση στη θερμοκρασία του πλανήτη κατά τους τελευταίους αιώνες. [πηγές – σελ. 78, σελ. 8, 9]

Αυτό φαίνεται στο παρακάτω γράφημα της έκθεσης, που δείχνει ότι αν δε ληφθεί υπόψη η ανθρωπογενής επίδραση στο κλίμα, είναι αδύνατον να εξηγηθεί η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες:

Στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την μεμονωμένη επιρροή των ηφαιστείων στην κλιματική αλλαγή μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, φαίνεται ότι αυτά αναμένεται να προκαλέσουν ελαφριά ψύξη, και όχι θέρμανση του πλανήτη:

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα μετά την επικύρωση της εν λόγω έκθεσης τον Αύγουστο του 2021, δημοσιεύτηκε η πλέον ενημερωμένη μελέτη επί του ζητήματος, που δεν πρόλαβαν να συμπεριλάβουν στην έκθεση. Η μελέτη έδειξε ότι η σχέση μεταξύ ηφαιστείων και κλιματικής αλλαγής είναι αμφίδρομη, δηλαδή ότι και η ίδια η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τα ηφαίστεια συνδράμουν στην αλλαγή της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σε ένα σενάριο έντονης υπερθέρμανσης του πλανήτη στα τέλη του αιώνα, οι μεσαίου μεγέθους εκρήξεις που είναι συνηθέστερες, θα έψυχαν τον πλανήτη λιγότερο σε σχέση με σήμερα, αλλά οι, σπανιότερες, μεγάλου μεγέθους εκρήξεις θα τον έψυχαν περισσότερο. Το αν η συνολική επίδραση των ηφαιστείων τότε θα προκαλούσε ψύξη ή θέρμανση κρίθηκε αβέβαιο χωρίς πιο εξειδικευμένες μελέτες, ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης εκτίμησε, προκαταρκτικά, ότι η ψύξη θα υπερίσχυε.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των πιο συχνών επιχειρημάτων που επιστρατεύουν οι αρνητές του φαινομένου έχουμε εξετάσει σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η έκρηξη ενός και μόνο ηφαιστείου μπορεί να αντισταθμίσει την ανθρωπογενή επίδραση αιώνων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις δημιουργούν αερολύματα που συνολικά οδηγούν σε μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ενώ οι εκρήξεις εκλύουν και διοξείδιο του άνθρακα που οδηγεί σε θέρμανση, πρόκειται για επιρροή που είναι περίπου 100 φορές μικρότερη απο αυτή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πιο πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), επαληθεύει ότι αν δε ληφθεί υπόψη η ανθρωπογενής επίδραση στο κλίμα, είναι αδύνατον να εξηγηθεί η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Πηγή:  ellinikahoaxes.gr


Σχόλια