Κίνδυνος Σεισμού στην Ελλάδα


 (Ελλάδα Κίνδυνος Σεισμού) 23 Σεπτεμβρίου το πρωί. - https://www.quakeprediction.com/Athens%20Greece...

 

 Πηγή: GreeceEarthquakeForecast

 

Έλεγχος Είδησης

 

Ψευδείς προβλέψεις για επικείμενους μεγάλους σεισμούς που θα γίνουν στην Ελλάδα κάνει η σελίδα Greece Earthquake Forecast που υπάρχει στο Facebook. Στη σελίδα εντοπίζονται δύο ειδών αναρτήσεις: αυτές που αναφέρουν ότι θα γίνει σεισμός άνω των 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σε κάποια περιοχή της Ελλάδας και αυτές που αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός χωρίς, όμως, να δηλώνεται το μέγεθός του.

Η εν λόγω σελίδα του Facebook είναι ενεργή από τις 2 Οκτωβρίου 2016 και συνδέεται με την ιστοσελίδα quakeprediction.com (ενεργή από το 2006), η οποία ανήκει στον Luke Thomas Holmquist.

Επισκόπηση της σελίδας στο Facebook.

Τα δεδομένα και ο τρόπος επεξεργασίας τους

Στην μη επιστημονικότητα του όλου εγχειρήματος κυρίαρχο ρόλο κατέχει η έλλειψη κατάρτισης του ατόμου που κάνει τις “προβλέψεις”. Ο Luke Thomas δεν είναι επιστήμονας και δεν έχει καμία σχέση με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, οι προβλέψεις που κάνει βασίζονται στην έρευνα που, επί σειρά ετών, πραγματοποιεί μόνος του.

Στο τέλος της αρχικής σελίδας εντοπίζονται μία σειρά από δηλώσεις σχετικά με την έρευνα και τα δεδομένα που συλλέγονται. Όπως διαβάζουμε, ασχολείται ερευνητικά με τις προβλέψεις σεισμών από το 2005, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις προβλέψεις που πραγματοποιούνται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Επίσης, σημειώνει ότι, η έρευνα γίνεται με συστηματικό τρόπο, μέσω της παρατήρησης και των πειραμάτων, στο φυσικό κόσμο.

Οι δηλώσεις που εντοπίζονται στο τέλος της αρχικής σελίδας.

Αν κι όπως βλέπουμε, δηλώνει ότι τα αποτελέσματα εξάγονται μετά από έρευνα, στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία για την πηγή των δεδομένων αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας τους. Αυτό που εντοπίζεται είναι μία γενική αναφορά των μεθόδων που, σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιεί για την πρόβλεψη των σεισμών. Αναλυτικά, αναφέρει ότι ανάμεσα σε αυτές είναι οι αλλαγές της θερμοκρασίας, ήχοι κατ’εξοχήν χαμηλής συχνότητας (ULF -Ultra Low Frequency sounds), μικροσεισμοί, η συμπεριφορά των ζώων και των ανθρώπων, φάσεις της σελήνης, σεισμικά κενά, οι ανωμαλίες στα σύννεφα που παρατηρούνται από τη χρήση δορυφορικών εικόνων και αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού. Δεν υπάρχει, όμως μέχρι στιγμής, καμία ερευνητική μελέτη που να αποδεικνύει ότι κάποια από αυτές ή ένας συνδυασμός αυτών των μεθόδων μπορούν αποδεδειγμένα να προβλέψουν τον ακριβή τόπο, χρόνο και μέγεθος ενός μελλοντικού σεισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι “προβλέψεις” που παλαιότερα έκανε ο Luke Thomas σκόρπισαν τον πανικό σε κατοίκους των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι αυτά που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Καλιφόρνια το 2010 και το 2011. Αναφορά για τις μη έγκυρες προβλέψεις του έγινε το 2019 σε ιστοσελίδα της Αλάσκα και το 2020 το Lead Stories προέβει στην κατάρριψη άλλης μίας παραπλανητικής πρόβλεψης για σεισμό στην περιοχή της Καλιφόρνια.

Σύγκριση προβλέψεων με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Στην ιστοσελίδα του ο Luke Thomas παραθέτει σε καθημερινή σχεδόν βάση προβλέψεις για κάποιες χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Ακολουθεί η παρουσίαση κάποιων εκ των προβλέψεων που έχει κάνει και που αποδεδειγμένα δεν έχουν επαληθευθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η πρώτη κατηγορία προβλέψεων είναι αυτή που αναφέρει το μέγεθος του σεισμού που θα γίνει σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, στην εικόνα που ακολουθεί (εικόνα 1α) μπορείτε να δείτε ότι στη σελίδα στο Facebook δημοσιεύθηκε (ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαρτίου 2021) μία “πρόβλεψη” σύμφωνα με την οποία στην περιοχή της ΝΑ Ελλάδας υπάρχει κατά 98% πιθανότητα να γίνει ένας δυνατός σεισμός, μεγέθους 5,5 έως 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στις 24 ή 25 Μαρτίου 2021. Όπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο από τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (εικόνα 1β), οι σεισμοί που καταγράφηκαν εκείνες τις δύο ημέρες δεν ξεπερνούν τα 3,5 ρίχτερ.

Στην εικόνα 2α μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση της σελίδας στο Facebook στις 5 Μαρτίου 2021. Σε αυτήν πραγματοποιείται μία “πρόβλεψη” για σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην Ανατολική Ελλάδα στις 6 ή 7 Μαρτίου 2021. Όπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο από τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (εικόνα 2β), οι σεισμοί που καταγράφηκαν εκείνες τις δύο ημέρες δεν ξεπερνούν τα 4,2 ρίχτερ.

Στη σελίδα εντοπίζεται άλλη μία κατηγορία “προβλέψεων”. Σε αυτές υπάρχει η φράση “Κίνδυνος σεισμού στην Ελλάδα” ακολουθούμενη μόνο από μία ημερομηνία. Παράδειγμα τέτοιου περιστατικού παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί (εικόνα 3α). Στην εν λόγω δημοσίευση, ο Luke Thomas δίνει 90% πιθανότητα να γίνει στις 12 Μαρτίου σεισμός νότια της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (εικόνα 3β), στην περιοχή καταγράφηκαν 3 από τους συνολικά 103 σεισμούς (τα δεδομένα αφορούν σεισμούς από 1 ρίχτερ και άνω) που έγιναν εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 2,8 ρίχτερ. Αντιθέτως, την ίδια ημέρα από το σύνολο των σεισμών, οι 76 σεισμοί (τα δεδομένα αφορούν σεισμούς από 1 ρίχτερ και άνω) έγιναν στην κεντρική Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν ένας της τάξεως των 5,2 ρίχτερ (εικόνα 3γ). Στην “πρόβλεψη” του Thomas, στη συγκεκριμένη περιοχή, η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός ήταν περίπου στο 50%.

Η θέση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι ο φορέας που ερευνά τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και ενημερώνει την Πολιτεία και το κοινό γι’ αυτήν. Σύμφωνα με όσα υπάρχουν ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του, σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται ερευνητικές προσπάθειες για την πρόγνωση των σεισμών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα αξιόπιστο μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί συστηματικά. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε:

“Από τις μέχρι τώρα ερευνητικές προσπάθειες διεθνώς  για τη λύση του προβλήματος της πρόγνωσης προκύπτει ότι αν και η Σεισμολογική Έρευνα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, βρίσκεται όμως μακρυά από το να έχουμε τη δυνατότητα αξιόπιστης και συστηματικής πρόγνωσης.”

Δηλώσεις για το θέμα της πρόγνωσης των σεισμών έκανε στα Ellinika Hoaxes ο κ. Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην πρόγνωση πρέπει να συνυπάρχουν τέσσερα στοιχεία: α) το επίκεντρο (θέση και βάθος), β) ο χρόνος που θα γίνει ο σεισμός, γ) το μέγεθος του σεισμού και δ) η σχέση με την υπάρχουσα σεισμικότητα, αν δηλαδή η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα την παρούσα περίοδο ή αν πρόκειται για περιοχή που σπάνια γίνονται σεισμοί. Από τη στιγμή που δεν ορίζονται αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν μπορεί να μιλάει κανείς για πρόγνωση. Επίσης, τόνισε τη σημασία των ερευνών που γίνονται από επιστήμονες, οι οποίες είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. “Δεν είναι τόσο απλό να κάνει κάποιος πρόγνωση. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν ακολουθήσουμε τους κανόνες της πρόγνωσης.”

Με την άποψη αυτή συγκλίνει και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το οποίο στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν σε μία πρόγνωση. Ακόμη, παρουσιάζει τους τρεις λόγους που ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς. Αναλυτικά, η πρόβλεψη σεισμών αποτελεί μέρος μιας επιστημονικής διαδικασίας και δεν βασίζεται στην παρατήρηση των σύννεφων ή σωματικών πόνων. Δεύτερον, σε αυτές τις προβλέψεις δεν συνυπάρχουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να γίνει μία πρόγνωση (ημερομηνία και ώρα, επίκεντρο και μέγεθος του σεισμού). Τέλος, οι προβλέψεις που κάνουν είναι γενικές, επομένως, θα υπάρχει πάντα ένας σεισμός που θα ταιριάζει στα όσα αναφέρουν.

Συμπέρασμα

Οι “προβλέψεις” που κάνει Luke Thomas και αναρτώνται τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται να έχουν καμία επιστημονική βάση. Υπό αμφισβήτηση τίθενται τα δεδομένα που κατέχει, η μέθοδος που χρησιμοποιεί αλλά και οι γνώσεις που διαθέτει για να μπορέσει να αξιοποίησει τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στην έκτη παγκοσμίως από πλευράς σεισμικότητας. Είναι, επομένως, λογικό να καταγράφονται σε καθημερινή βάση δεκάδες σεισμοί.

Όσον αφορά την πρόγνωση των σεισμών, οι προσπάθεις που γίνονται από επιστήμονες του κλάδου δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε κάποιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Άλλωστε, αν είχαν τέτοια δεδομένα οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα ενημέρωναν τους πολίτες για επικείμενο σεισμό με σκοπό να περιορίσουν τις απώλειες.

Για έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για θέματα σεισμών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

Πηγή: .ellinikahoaxes.gr

Σχόλια