Η δύναμη των ωκεανών, οι παλίρροιες, τα κύματα, μπορούν να προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια σε όσους την έχουν ανάγκη.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το νησί Ισάν, στην Γαλλία. Το νησί βρίσκεται στο πιο δυτικό σημείο της μητροπολιτικής Γαλλίας και καθώς απέχει πολύ από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, το Ισάν καταναλώνει πολύ πετρέλαιο για να παράσχει ρεύμα στους 842 κατοίκους του. Αυτό όμως θα αλλάξει. Σε περίπου 10 χρόνια, το νησί σχεδιάζει να βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές για την ενέργειά του. «Καταλάβαμε ότι έχουμε γύρω μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να παράξουμε ενέργεια. Έχουμε λιακάδα, έχουμε πολύ συχνά αέρα και υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα γύρω από το νησί» σημειώνει ο Ντενί Παλιέλ, δήμαρχος του νησιού.
Στη νοτιοανατολική πλευρά του, το Ισάν έχει ένα στενό όπου υπάρχουν τα ισχυρότερα ρεύματα στη Γαλλία. Στο πέρασμα Φρομβέρ, η γαλλική εταιρία Sabella έχει τοποθετήσει μια πειραματική συσκευή. Βρίσκεται στον πυθμένα, σε βάθος 55 μέτρων. Το σύστημα D10 μετατρέπει τα παλιρροϊκά ρεύματα σε ηλεκτρισμό που μεταφέρεται στην ακτή με ένα υποβρύχιο καλώδιο. «Είναι ουσιαστικά μια υποβρύχια ανεμογεννήτρια. Χρησιμοποιούμε την υδροκινητική ενέργεια, την ταχύτητα του νερού. Το ρεύμα που προκύπτει από την παλίρροια κινεί το στροφείο της γεννήτριας παραγωγής ενέργειας» επισημαίνει ο Ζαν-Φρανσουά Νταβιό, πρόεδρος της Sabella.
Η συσκευή τοποθετήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η D10 είναι τόσο μεγάλη, όσο ένα κτίριο πέντε ορόφων. Έχει κατασκευαστεί να αντέχει στις ακραίες συνθήκες που μπορούν να επικρατούν στον ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται τακτικό σέρβις, που θα έκανε το κόστος λειτουργίας απαγορευτικό. Ο έλεγχος θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια, για να εξακριβωθεί η αξιοπιστία της. Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο. «Οι παλιρροϊκές τουρμπίνες θα βελτιωθούν, όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μηχανές που είναι εξαιρετικά αξιόπιστες στις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν θα είναι μια συμφέρουσα οικονομικά λύση, αν χρειάζεται να τις αλλάζουμε κάθε δύο χρόνια» υπογραμμίζει ο Ζαν-Φρανσουά Νταβιό.
Η Sabella σκοπεύει να εγκαταστήσει περισσότερες τουρμπίνες τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι το ενεργειακό δυναμικό του συγκεκριμένου περάσματος φτάνει τα 500 megawatt, πολύ πάνω δηλαδή από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Ένα μέρος από αυτή την ενέργεια μπορεί να διοχετευθεί στην ηπειρωτική Γαλλία, μέσω καλωδίων, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Σε μερικές δεκαετίες, νέες τεχνολογίες θα μετατρέψουν τον ωκεανό στη βασική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο συγκεκριμένος τομέας στοχεύει να κτίσει μονάδες που θα παράξουν 100 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Αυτό φτάνει για να τροφοδοτηθούν με ρεύμα 76 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι το 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην ήπειρο θα προέρχεται από τον ωκεανό.

Το πρότζεκτ στη Σκωτία
Πολλά πρωτότυπα που έφτασαν στο στάδιο της παρουσίασης τεστάρονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας στη Βόρεια Σκωτία. Όπως για παράδειγμα μια θαλάσσια πλατφόρμα, ένα πρότζεκτ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την λειτουργεί η ισπανική εταιρία Magallanes Renovables. Οι παλιρροϊκές τουρμπίνες είναι τοποθετημένες ώστε να συντηρούνται εύκολα, καθώς οι θαλάσσιες συνθήκες στα νησιά Όρκνεϊ είναι δύσκολες: «Έχουμε κύματα που ξεπερνούν τα 18 μέτρα. Τόσο μεγάλα κύματα. Και τα παλιρροϊκά ρεύματα είναι πάνω από 4 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο τόνοι νερό περνούν από αυτό το μέρος κάθε ώρα. Οι συνθήκες είναι πολύ αντίξοες. Η ιδέα είναι λοιπόν ότι αν αυτή η τεχνολογία λειτουργεί εδώ, μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου» επισημαίνει η Λίζα ΜακΚένζι, διευθύντρια επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας.
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες στο τομέα της ωκεάνιας ενέργειας θεωρούνται πρωτοπόρες. Είναι μια αγορά που θα έχει τζίρο 53 δις ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2050. Αναμένεται να δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές: «Εάν δείτε τον αριθμό των ευρεσιτεχνιών που υπάρχουν παγκόσμια, θα καταλάβετε ότι η Ευρώπη τα πάει πολύ καλά. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλές χώρες συμμετέχουν σε διαφορετικό βαθμό. Όλες βλέπουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν πολύ τη συγκεκριμένη τεχνολογία» τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας, Νιλ Κέρμοουντ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία 10 χρόνια σε πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με την ενέργεια που προέρχεται από τα κύματα ή την παλίρροια. Ο τομέας έχει ανάγκη τώρα από κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις για να περάσει αυτή η τεχνολογία στην αγορά: «Είναι ένα σημαντικό πεδίο και η Ε.Ε. το έχει κατανοήσει. Αυτές οι καινοτομίες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αναπτυχθούν. Αλλά πλέον βρίσκονται μέσα στο νερό και αρχίζουν να παράγουν ενέργεια. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη, αλλά πρέπει να τη διατηρήσουμε. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε, ούτε να χάσουμε χρόνο αυτή την στιγμή» συμπληρώνει ο Νιλ Κέρμοουντ.

Πηγή: tvxs.gr, euronews.

Σχόλια