Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως έπεσε για πρώτη φορά πέρυσι κάτω από το ένα δισεκατομμύριο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Η επέκταση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες ενέργειας είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη παγκόσμια ανάγκη. Μάλιστα, ο ευρύτερος κατάλογος των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 περιλαμβάνει την καθολική πρόσβαση σε «προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες».
Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι κέρδισαν πέρυσι πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, αναφέρει η προεπισκόπηση της ετήσιας έκθεσης παγκόσμιας προοπτικής ενέργειας, η οποία θα δημοσιευθεί προσεχώς ολόκληρη από τον οργανισμό.
«Παρά τη σημαντική βελτίωση, η πρόοδος εξακολουθεί να είναι ανομοιογενής, με τα τρία τέταρτα των 570 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει πρόσβαση από το 2011 να συγκεντρώνεται στην Ασία», αναφέρει η έκθεση. Η πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση παραμένει χαμηλή σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής.
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2018 για την πρόσβαση στην ενέργεια ήταν η ολοκλήρωση της ηλεκτροδότησης όλων των χωριών της Ινδίας. Πολλές άλλες ασιατικές χώρες έχουν επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο. Στην Ινδονησία, το ποσοστό ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν 95%, από 50% το 2000. Στο Μπαγκλαντές, ο ηλεκτρισμός φτάνει σήμερα το 80% του πληθυσμού, από 20% το 2000.
Στην Κένυα, η πρόσβαση έχει αυξηθεί από 8% το 2000 σε 73% τώρα, αλλά η Αφρική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις.
Ο πληθυσμός χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια παραμένει στα 600 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 57% του πληθυσμού, και 15 χώρες στην περιοχή έχουν ποσοστά πρόσβασης κάτω του 25%, σύμφωνα με την έκθεση.
Πηγή: naftemporiki.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου