Δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού σχεδιάζει πόλη στην Κίνα


Η Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φωτίσει από ψηλά την πόλη με ένα δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού. Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.
Ο δορυφόρος-φεγγάρι, που σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Ημερησία Λαϊκή» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο το φιλόδοξο σχέδιο έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως η CASC είναι βασικός συνεργάτης του κινεζικού κράτους στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο δορυφόρος, μάλιστα, θα μπορεί να φωτίζει μια περιοχή με διάμετρο μεταξύ 10 και 80 χιλιομέτρων, ενώ η ακριβής δέσμη φωτισμού θα μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων.
Δοκιμές σχετικά με τη λειτουργικότητα του δορυφόρου φωτισμού άρχισαν πριν από χρόνια και τώρα, σύμφωνα με τον Γου, η τεχνολογία είναι τελικά ώριμη για να τεθεί σε εφαρμογή.
Αν και η ιδέα ενός «τεχνητού φεγγαριού» ακούγεται συναρπαστική, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Ένα διαρκές φως από το διάστημα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ορισμένων ζώων και να διαταράξει τη συμπεριφορά τους, καθώς και στην αστρονομική παρατήρηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανγκ Γουεϊμίν, διευθυντή του Ινστιτούτου Οπτικής στη Σχολή Αεροδιαστημικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Χάρμπιν της Κίνας, εξήγησε ότι το δορυφορικό φως θα είναι σαν μια λάμψη λυκόφωτος και επομένως δεν θα επηρεάζει τη ρουτίνα των ζώων.

Κατά πόσο το κινεζικό σχέδιο θα υλοποιηθεί, μένει να διαπιστωθεί. Οι Κινέζοι πάντως παραδέχονται ότι πήραν την "τρελή" ιδέα από ένα Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος οραματίσθηκε ένα "κολιέ" από κάτοπτρα να κρέμεται πάνω από τη Γη και να αντανακλά το φως του Ήλιου στο Παρίσι καθ' όλο το 24ωρο. Υπάρχουν και κάποια προηγούμενα. Το 2013 τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Σχόλια