Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ένα ρήγμα που φαίνεται να χωρίζει στα δύο την κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι τεράστιες ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους την Δευτέρα στην επαρχία του Ναρόκ, μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα.
Οι ζημιές έχουν μετατρέψει την γόνιμη πεδιάδα σε μια άγρια και αφιλόξενη έκταση, όπου έχει δημιουργηθεί μια τεράστια σχισμή βάθους 15 και πλάτους 20 μέτρων, η οποία προμηνύει τον χωρισμό ολόκληρης της χώρας.
Στην επαρχία Ναρόκ έχουν προκληθεί σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα και απειλούνται κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την Daily Nation. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ρήγμα δεν είναι το μοναδικό σε αυτή την περιοχή. Υπάρχουν πολλές ακόμα «αδύναμες ζώνες» στην κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, που εκτείνεται από από την Σομαλία έως τη Μοζαμβίκη.
Μια νέα ήπειρος
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία και το ήμισυ της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Τανζανίας) αναμένεται να χωριστούν από την Αφρική, σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο, την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα, σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.
Οι δυνάμεις της Γης είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά. «Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», αναφέρει ο γεωλόγος David Adede.
«Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος Λονγκονότ.
Βροχοπτώσεις
Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Ειδικότερα, έκαναν πιο εμφανές το γεωλογικό φαινόμενο, παρασύροντας την τέφρα και αποκαλύπτοντας τα μεγάλα «χάσματα», που φαίνονται να έχουν διευρυνθεί.
Η μετατόπιση των μαζών της Γης συμβαίνει επειδή το εξωτερικό κέλυφος της Γης χωρίζεται σε πολλές πλάκες που γλιστρούν πάνω από το μανδύα, το βραχώδες εσωτερικό στρώμα πάνω από τον πυρήνα.
Σημειώνεται, ότι η Γη έχει εννέα μεγάλες πλάκες, στη Βόρεια Αμερική, στον Ειρηνικό, στην Ευρασία, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στην Ινδία, στη Νότια Αμερική και στην Ανταρκτική.
Γεωλογική πρόοδος
Οι λύσεις που θα δοθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι προσωρινές. «Δεν μπορείτε να σταματήσετε μια γεωλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη επειδή το πρόβλημα εμφανίζεται βαθιά μέσα στο φλοιό της Γης», αναφέρει ο Munene που κάνει εργασίες για την επισκευή των αυτοκινητοδρόμων της Κένυας.
Επομένως, πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί η γεωλογία της περιοχής και να χαρτογραφηθούν οι «γραμμές βλάβης».
Οι γεωλογικές έρευνες είναι συνήθως υποχρεωτικές για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως δρόμους, γέφυρες, ακόμη και πολυώροφα κτίρια σε επικίνδυνες ζώνες. Συνεπώς μετά τα τελευταία γεγονότα είναι λίγο δύσκολο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που έκοψε την κοιλάδα στα δύο.
Παράλληλα πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν και παραμένοντας στην περιοχή νιώθουν σαν να «περιμένουν τον θάνατο τους».
Εξετάζοντας την κατεστραμμένη περιοχή την περασμένη Τρίτη, ο υπεύθυνος υποδομών Julius Korir παραδέχθηκε ότι το περιστατικό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τους μηχανικούς, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν την γεωλογία της περιοχής για τη συχνή διακοπή της μεταφοράς στο δρόμο κάθε φορά που βρέχει.
Πηγή: tvxs.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου