Δρόμοι του Κρασιού στη Μεσόγειο



Alentejo, Πορτογαλία Με περισσότερους από 250 παραγωγούς κρασιού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή κρασιού στην Πορτογαλία. Στην περιοχή ευδοκιμούν διάφορα είδη σταφυλιών λόγω του εδάφους. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαδρομές κρασιού τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όχι μόνο κρασιά αλλά και τοπικά εδέσματα. Το Νοέμβριο είναι μια καλή εποχή για να ταξιδέψετε εκεί καθώς διοργανώνεται η Festa da Vinha e do Vinho όπου οι ιδιοκτήτες πανδοχείων προσφέρουν δωρεάν κρασί από τεράστια πήλινα δοχεία για να δελεάσουν τους περαστικούς.

Route des Vins, Αλσατία, Γαλλία Ο δρόμος των κρασιών της Αλσατίας είναι μια οδική προέκταση του δρόμου των κρασιών της Γερμανίας. Μεσαιωνικές περιοχές γεμάτες με αμπελώνες και γεράνια. Για να διανύσετε ολόκληρη την περιοχή χρειάζεται να οδηγήσετε αρκετές μέρες.  


Σαντορίνη Το κρασί ίσως θα ήταν το τελευταίο πράγμα που έχει κάποιος στις επισκέψεις του στη Σαντορίνη και στην Καλντέρα. Ωστόσο, στο νησί ευδοκιμούν εννέα τοπικές ποικιλίες συμπεριλαμβανομένου και του Ασύρτικου. Ίχνη από αυτό το λευκό κρασί έχουν βρεθεί στο προϊστορικό χωριό Ακρωτήρι, το οποίο είχε θαφθεί κάτω από την ηφαιστειακή λάβα. Έξω από το χωριό Βόθωνα μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό μουσείο κρασιού του Κουτσογιαννόπουλου.   


Tuscany, Iταλία Το 1716 ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης Cosimo III de' Medici απεφάνθη ότι η μόνη περιοχή που μπορεί να παράγει το Chianti Classico ήταν η περιοχή ανάμεσα στη Φλωρεντία και τη Σιένα χρησιμοποιώντας την τοπική ποικιλία Sangiovese. Τριακόσια χρόνια αργότερα τα κτήματα που παράγεται το Chianti έχουν γίνει οργανικά. Πολλοί παραγωγοί είναι μέλη του κινήματος Vini Veri που είναι υπέρμαχοι της φυσικής οινοποίησης. Οι καταναλωτές έχουν επιβραβεύσει την προσπάθειά τους αυξάνοντας τις πωλήσεις τους κατά 25%. 


Rioja, Ισπανία Η La Rioja είναι η κύρια οινοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας. Εκεί ευδοκιμούν οι ποικιλίες Tempranillo, Grenache, Graciano και Mazuelo. Παρά το ότι πιστεύουν ότι το όνομα Rioja ανήκει σε ποικιλία κόκκινου κρασιού, υπάρχουν και λευκά κρασιά με το ίδιο όνομα. Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται μετά από τρία χρόνια από την ημέρα παραγωγής του, με επτά έως οκτώ χρόνια η ιδανική χρονολογία. Οι Ισπανοί έχουν ένα ρητό : «Όπου το κρασί είναι καλό, πολύ καλό είναι επίσης και το φαγητό». 


Πηγή: cnn.gr

Σχόλια