Ατμοί και υγρά σε υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται βαθιά μέσα στη Γη και με τη βοήθεια τουρμπίνων μπορούν να παράξουν τελικά ηλεκτρικό ρεύμα.
Στην χερσόνησο Ρεϊκγιάνες, υπάρχει μία από τις πιο μεγαλύτερες γεωτρήσεις του κόσμου, που φτάνει πολύ πιο βαθιά από τα 2,5 χλμ που φτάνουν συνήθως τα τυπικά γεωθερμικά φρεάτια.
Η γεώτρηση έχει φτάσει πολύ κοντά στους θαλάμους μάγματος. Έχει αγγίξει μια τεράστια πηγή ενέργειας, που φτάνει σε θερμοκρασίες τους 500° C.
Αυτός είναι ο στόχος του γεωθερμικού συστήματος DEEPEGS (Deep Enhanced Geothermal System). Περιλαμβάνεται στο ομώνυμο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ, που πραγματοποιείται από ένα διεθνές κονσόρτιουμ εταιριών.
«Πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα και να βοηθήσουμε λίγο τη γη, ώστε να βγει όλη αυτή η θερμότητα από τα έγκατά της. Εάν βρούμε ένα υγρό σ’ αυτή τη θερμοκρασία, είναι αυτό που αποκαλούμε τρομερά κρίσιμες συνθήκες. Aν μπορέσουμε να βγάλουμε αυτό το αέριο στην επιφάνεια μέσω ενός γεωτρύπανου σε ένα γεωθερμικό εργοστάσιο, τότε περιμένουμε παραγωγή ισχύος 30-50 Megawatt.
Η εμπειρία που συλλέξαμε στην Ισλανδία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ιταλία και το ίδιο συμβαίνει και με την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνική. Είναι μια διαδικασία μάθησης. Μας αρέσει να μαθαίνουμε από τους υπόλοιπους» εξηγεί ο Γκούντμουντουρ Φρίντλιφσον συντονιστής του πρότζεκτ και επικεφαλής των γεωλόγων της HS Orka.
Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομάδα του DEEPEGS είναι να δει μέσα από τα πετρώδη στρώματα, ενώ δοκιμάζει αυτή τη νέα τεχνική βαθιάς γεώτρησης. Η γνώση της σύνθεσης των υπόγειων στρωμάτων είναι κλειδί για να μην υπάρχουν βλάβες στο σύστημα, αλλά και να μην δημιουργηθούν θέματα ασφάλειας.
«Το να κάνεις γεώτρηση σε μια άγνωστη περιοχή είναι μεγάλη πρόκληση για μας. Στις μέρες μας δεν έχουμε τα μέσα να δούμε ακριβώς που σκάβουμε. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η χημεία του υγρού στοιχείου. Πρέπει να διαχειριστούμε τα διαφορετικά επίπεδα, την διάβρωση και πολλά άλλα ζητήματα» εξηγεί ο Άλμπερτ Άλμπερτσον μηχανικός της HS Orka.
Το να σκάβεις στον φλοιό της Γης είναι κάτι ριψοκίνδυνο, καθώς το γεωτρύπανο μπορεί να βρει ένα θάλαμο μάγματος ή να δημιουργηθούν μικρές σεισμικές δονήσεις, ειδικά σε ηφαιστειογενείς περιοχές.
«Προσπαθούμε να μειώσουμε τους κινδύνους, ενώ χρησιμοποιούμε γεωφυσικά όργανα, την ιστορία της ηφαιστειολογίας, τη χαρτογράφηση της περιοχής αλλά και άλλα επιστημονικά εργαλεία, πριν σκάψουμε» αναφέρει ο Γκούντμουντουρ Φρίντλιφσον συντονιστής του πρότζεκτ.
Δίπλα όμως στα καλά υπάρχουν και τα άσχημα. Από τα έγκατα της Γης βγαίνουν και επιβλαβείς ουσίες, όπως CO2 και θείο. Οι Ισλανδοί στοχεύουν στην ανακύκλωση των πάντων.
«Εάν δούμε το γεωθερμικό εργοστάσιο σαν ένα κουτί, πρέπει να εξετάζουμε κάθε ατμό που μπαίνει στο κουτί, όπως ενέργεια, ζεστό νερό, υπόγεια ύδατα. Πρέπει να βλέπουμε να πάντα ως πολύτιμο ατμό που δεν πρέπει να πάει χαμένος» υπογραμμίζει ο Άλμπερτ Άλμπερτσον.
Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα από τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής θα φανεί στα τέλη του 2018. Εάν αυτή η τεχνολογική καινοτομία προσφέρει τελικά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις συμβατικές γεωθερμικές μεθόδους, τότε το περιβάλλον θα βγει σίγουρα ωφελημένο στο μέλλον.
Πηγή: euronews
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου