Τα μεγάλα δέλτα των ποταμών του κόσμου συρρικνώνονται


Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 33 μεγαλύτερων δέλτα των ποταμών του κόσμου συρρικνώνονται λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.
Η βύθιση και οι πλημμύρες των σημαντικών αυτών υγροτόπων αποδίδονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και υπόγειων υδάτων, η κατασκευή καναλιών, η παγίδευση ιζημάτων πίσω από φράγματα και η μείωση του νερού που ρέει στα ποτάμια. Η βύθιση του εδάφους καθιστά τις περιοχές αυτές επιρρεπείς σε καταιγίδες, τυφώνες, τσουνάμι και πλημμύρες, αναφέρει η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτά τα δέλτα, όπως του Κίτρινου Ποταμού στην Κίνα και του Μισισιπή στη Λουιζιάνα, χάνουν τα ιζήματα που χρειάζονται για λόγους σταθερότητας, λόγω φραγμάτων που παγιδεύουν το υλικό», δήλωσε ο Τζέιμς Σιβίτσκι, καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Βλέπουμε επίσης τη διάβρωση των ακτών να αυξάνεται σε πολλά μέρη σε όλο τον πλανήτη. Τα δέλτα βυθίζονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας», πρόσθεσε.
Τα δέλτα των ποταμών αξιοποιούνται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, εξακολουθούν να είναι σημαντικά, δεδομένου ότι αποτελούν μία καλή πηγή άμμου και χαλικιών. Τα υλικά αυτά είναι πολύ σημαντικά για την κατασκευή υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι και κτήρια.
Επίσης, στον τομέα της γεωργίας, τα δέλτα παρέχουν γόνιμο έδαφος για καλλιέργειες. Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κοντά σε δέλτα ποταμών σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο.
Για την άγρια ζωή, τα δέλτα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα και φιλοξενούν πολλά είδη φυτών και ζώων. Τα δέλτα παρέχουν επίσης προστασία από τους τυφώνες που απειλούν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα οικοσυστήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια